Hipertensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala
Despre hipertensiunea arterială se spune că provoacă în egală măsură disperare și speranță. Disperare întrucât are complicații cardiovasculare severe și pentru că este frecvent nedepistată sau subtratată. Speranță, pentru că prin tratament corect și susținut poate și controlată și pot fi prevenite complicațiile ei.
Hipertensiunea arterială determină cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare în România și Europa. 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială. 20% dintre aceștia nu știu că au HTA și în consecință nu se tratează și se expun riscului de moarte prematură/
Mortalitatea prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut în România cu 71% în ultimii 15 ani. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale
Ce este tensiunea arterială?
Sistemul circulator, unul dintre componentele fundamentale ale corpului nostru, este compus din inimă și vasele de sânge. Inima este un organ musculos care se contractă ritmic, având rolul de a se umple cu sânge, pe care mai apoi îl trimite către organe. Arterele sunt echivalentul biologic al unor conducte, fiind vase cu pereți elastici care conectează inima cu restul organismului. Tensiunea arterială este determinată de forța cu care inima trimite sângele în artere și de rezistența la flux opusă de către pereții arterelor.
Tensiunea arterială are două valori, denumite „sistolică” și „diastolică”. Valoarea mai mare, citită prima, denumită „tensiunea sistolică”, este determinată în principal de forța cu care inima trimite sângele în artere. Valoarea mai mică, citită a doua, denumită „tensiunea diastolică”, este determinată în principal de rezistența pereților arterelor.
Tensiunea arteriala (prescurtată adesea în actele medicale sub forma termenului „TA”) se masoară în milimetri coloană de mercur (mm Hg). Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt: mai puțin de 130 mmHg tensiunea sistolică și mai puțin de 85 mmHg tensiunea diastolică.