Sectiune dedicata pacientilor
Articole redactate de membrii Societatii Romane de Cardiologie
Factori de risc cardiovascular
Factorii de risc sunt anumite obiceiuri nesănătoase care, în timp, vă pot îmbolnăvi inima şi vasele de sânge.
Nu e obligatoriu să suferiţi de o boală a inimii dacă aveţi unul sau mai multe dintre aceste obiceiuri nesănătoase. Dar, cu cât aveţi mai mulţi factori de risc, cu atât vă creşte şansa de a face în timp o boala cardiovasculară. Jucaţi un joc de noroc cu sănătatea dumneavoastră; oare chiar sunteţi pregătit pentru o miză atât de mare?
Vestea bună este că majoritatea factorilor de risc pot fi modificaţi sau chiar înlăturaţi in totalitate. Acest lucru se realizează fie prin schimbări ale stilului de viaţă, fie cu ajutorul medicamentelor prescrise de medicul dumneavoastră. In mare masura, de DUMNEAVOASTRA depinde!
Principalii factori de risc cardiovascular sunt:
Fumatul este unul din cele mai nocive obiceiuri pentru sănătatea dumneavoastră. Să vă lăsaţi de fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă scădea riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge. Niciodată nu este prea târziu să vă lăsaţi de fumat!
Colesterolul este o substanţă grasă ce se găseşte în mod natural, în cantităţi mici, în organismul nostru. Dacă nivelul acestuia este ridicat, atunci sunteţi la risc să suferiţi de o boală a inimii sau a vaselor de sange.
Hipertensiunea arterială este cel mai raspândit factor de risc cardiovascular. În ciuda faptului că de cele mai multe ori ea nu dă simptome, aveţi un risc mult mai mare să suferiţi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral dacă aveti valori mari ale tensiunii arteriale.
Dacă suferiţi deja de diabet, atunci aveţi un risc mai mare de face boli ale inimii sau ale vaselor de sânge faţă de o persoană care nu are diabet.
Obezitatea este un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului şi a bolilor de inimă. Să scăpaţi de kilogramele în plus poate fi greu, dar avantajele sunt numeroase.
Un stil de viaţă sedentar este la fel de nesănatos pentru inima dumneavoastra ca şi hipertensiunea, obezitatea sau colesterolul crescut. Vestea bună este că puteţi reduce acest risc dacă adoptaţi un stil de viaţă mai activ.
Chiar dacă stress-ul nu este o boală de sine stătătoare, el poate contribui la aparitia sau agravarea unor afecţiuni cronice cum ar fi insuficienţa cardiacă sau diabetul zaharat şi chiar poate declansa un infarct miocardic.