Tromboza venoasă
Tromboza venoasă
Cum apare tromboza venoasă?
Atunci când sângele stagnează în vene, mai ales la nivelul membrelor inferioare, există riscul să apară un cheag de sange (denumit in termeni medicali "tromb").
Cheagul va bloca curgerea sângelui în acea venă și în țesuturile pe care ea le drenează. În termeni medicali, boala se numește „tromboză venoasă”. Boala afecteaza in special venele profunde, care sunt venele cele mai importante (tromboza venoasa profunda). Mai rar pot fi afectate venele superficiale, aflate imediat sub piele (tromboza venoasa superficiala).
Factorii care vă pun la risc pentru această boală sunt multipli. Fumatul strică peretele tuturor vaselor. Obezitatea și sedentarismul îngreunează circulația sângelui prin venele membrelor inferioare. Insuficiența venoasă cronică și varicele se pot complica cu o tromboză venoasă.
Traumatismele membrelor inferioare pot leza indirect venele. Intervențiile chirurgicale ortopedice, imobilizarea în gips sau prezența unui cancer pot crește riscul de apariție a unei tromboze venoase.
De asemenea, mersul indelungat cu masina sau zborurile lungi cu avionul favorizeaza stagnarea sangelui in venele membrelor inferioare, cu cresterea riscului de tromboza venoasa.