Insuficienta cardiaca
Tratamentul insuficienței cardiace
La fel ca și boala în sine, tratamentul insuficienței cardiace este unul cronic, de lungă durată. Dacă suferiți de insuficiență cardiacă, probabil cunoașteți deja indicațiile medicale pentru a vă ține boala sub control. Oricât de eficiente ar fi pastilele sau procedurile prescrise, cel mai important element al tratamentului este ca dumneavoastră – pacientul – să înțelegeți indicațiile medicului și să le respectați.
Probabil că ați primit o listă de pastile pe care trebuie să le înghițiți zilnic, conform unei scheme. Respectați întocmai acea schemă. Nu incercați să înlocuiți pastilele cu alte variante recomandate de vecini sau prieteni, fără să cereți sfatul medicului. Dacă vă simțiți rău, nu săriți la concluzia că este de vină vreuna dintre pastile și nu opriți tratamentul fără să aveți acordul cardiologului. De asemenea, dacă suferiți de alte boli sau urmează să vă operați, este obligatoriu să menționați că aveți o boală de inimă.
Pentru o viață ușoara, fără simptome, renunțați la sarea din bucate și înlocuiți-o cu alte condimente sănătoase.
În funcție de suferințele cardiologice pe care le aveți, este posibil să vi se recomande intervenții medicale complexe și tratament cu diverse dispozitive. Uneori pot fi necesare chiar operații pe cord, spre exemplu pentru repararea unor valve. Nu trebuie să vă sperie aceste intervenții dificile, ele și-au dovedit eficiența pe studii foarte mari și vă pot face să vă simțiți mult mai bine.
Dar dincolo de orice tratamente medicale, cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru inima dumneavoastră este să aveți un stil de viață sănătos. Dacă sunteți fumător, nu e niciodată prea târziu sau prea devreme să renunțați la acest obicei nociv. Este prima și cea mai bună măsură pe care o puteți lua pentru sănătatea dumneavoastră. La fel de important este să faceți mișcare. Dacă aveți kilograme în plus, este bine să slăbiți. Dieta dumneavoastră va suferi niște modificări – ar fi bine să mâncați cât mai puține dulciuri și grăsimi. Înlocuiți-le cu fructe, legume și cereale integrale. Sarea devine inamicul numărul 1. Retenția de apă și respirația grea, principalele supărări ale bolnavilor cu insuficiență cardiacă, sunt cauzate de mâncatul sărat.
In aceasta filmare, dr. Mariana Barbu va explica pe scurt diagnosticul insuficientei cardiace
In continuare, cititi si: