IN ATENTIA DOAMNEI MINISTRU SORINA PINTEA,
MINISTERUL SANATATII
Stimata Doamna Ministru,
Va aducem la cunostinta faptul ca personalul medical din laboratoarele de Cardiologie Interventionala efectueaza o paleta larga de proceduri invazive de diagnostic si interventii terapeutice cardiovasculare deosebite, multe din ele fiind salvatoare de viata. Toate aceste interventii se efectueaza in regim de sala de operatie, in conditii de sterilitate si stress psihic major si contaminare cu sange. In plus, fata de conditiile de sala de operatii, personalul care lucreaza in aceste laboratoare este expus in permanenta radiatiilor ionizante (raze X), existand numeroase studii care arata ca medicii din specialitatea noastra au un risc profesional mai mare de a dezvolta cancer. In plus, este necesara purtarea unui echipament de protectie din plumb, foarte greu, care expune personalul la probleme ortopedice serioase, cum ar fi dereglari severe de statica a coloanei vertebrale, discopatii lombare, etc.
In laboratoarele de Cardiologie Interventionala riscurile profesionale sunt amplificate de faptul ca medicul lucreaza foarte aproape de sursa de raze X, tocmai pentru a fi aproape de masa de operatie pe care se afla pacientul, ceea ce nu se intampla in sectiile de radiologie, unde medicul examineaza bolnavul din sala de comanda de dupa paravanul de plumb.
De mentionat este si succesul reputat de programul AP-IMA (tratamentul interventional al pacientilor cu infarct miocardic acut) care se desfasoara in laboratoarele de Cardiologie Interventionala si care a permis o scadere semnificativa a mortalitatii prin infarct miocardic de la 13.5% in 2011 la 8.1% in 2017. Aceasta nu s-ar fi putut obtine fara eforturile deosebite ale echipelor care lucreaza in conditii grele in aceste laboratoarele.
Avand in vedere intrarea in vigoare a Regulamentului Cadru privind stabilirea locurilor de munca a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexa nr II la legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a conditiilor de acordare a acestuia, va rugam sa luati in considerare specificul muncii noastre si sa reconsiderati activitatea din laboratoarele de cardiologie interventionala. In acest sens, solicitam incadrarea la categoria B din anexa 2 cu un spor de 50-75% din salariul de baza.
Prof. Dr. Dragos Vinereanu, MD, PhD, FESC, FRCP
Presedinte, Societatea Romana de Cardiologie
Presedinte Comisia de Cardiologie a Ministerului Sanatatii
Descarcati documentul original aici