Scop si activitate

Grupul de lucru de insuficienta cardiaca (GL-IC) este parte componenta a Societatii Romane de Cardiologie si se preocupa de studiul si managementul insuficientei cardiace (IC) in Romania, cu educatia si cercetarea referitoare la acest vast domeniu al cardiologiei.

Obiectivul principal al GL-IC este cresterea perceptiei referitoare la importanta IC acute si cornice in randul medicilor practicieni si a pacientilor, cresterea sperantei de viata si ameliorarii calitatii vietii populatiei din Romania care prezinta IC. Principalele mijloace de realizare a acestor obiective sunt cunoasterea si implementarea masurilor de preventie, diagnostic si tratament optim al IC prin luari publice de pozitie, elaborarea de puncte de vedere si documente de consens, traducerea ghidurilor ESC referitoare la acest subiect, organizarea de cursuri si seminarii pentru medicii practicieni cardiologi precum si pentru orice medic preocupat de acesta tema.

Grupul de lucru de insuficienta cardiaca este afiliat Societatii Europene de Cardiologie (ESC) si Asociatiei Europene de Insuficienta Cardiaca (HFA-ESC).

 

“Studiul insuficientei cardiace ocupa o mare parte a resurselor de inteligenta, timp si bani ale tuturor societatilor de cardiologie din Europa si din afara continentului nostru. Aceasta presupune determinare, perseverenta, ingeniozitate, utilizare judicioasa a resurselor si … o mare doza de curiozitate stiintifica legata de acest subiect din partea grupurilor de lucru respective. Se stie ca insuficienta cardiaca este etapa la care ajung toti pacientii nostri daca supravietuiesc episodului acut generator al leziunilor cardiace.

Grupul de Lucru de Insuficienta cardiaca a fost infiintat in 1996 sub conducerea prof. dr. Radu Cristodorescu, presedintii (Ioan Bruckner, Cezar Macarie, Ovidiu Chioncel, Dragos Vinereanu, Ruxandra Christodorescu si Mircea Cinteza) si secretarii (Dan Darabantiu, D. Spataru, Ovidiu Chioncel, Andrei Carp, Ruxandra Christodorescu si acum Vlad Vintila) care au urmat facand din acest grup o entitate bine conturata si novatoare a Societatii Romane de Cardiologie.

 

Candidatura pentru pozitia de Presedinte al Grupului de Lucru de Insuficienta cardiaca a cuprins urmatorul decalog de intentii care vor deveni in cursul urmatorului mandat obiectivele acestui GL:

  1. Obiectivul principal al GL trebuie sa ramana cresterea perceptiei in randul medicilor practicieni si al pacientilor referitoare la importanta identificarii precoce si administrarii unui tratament optimizat al insuficientei cardiace, cresterea sperantei de viata si ameliorarea calitatii vietii populatiei din Romania.
  2. Transpunrea in practica a masurilor de preventie, diagnostic si tratament optim al insuficientei cardiace beneficiaza major de pe urma comunicarii datelor aduse la zi prin intermediul cursurilor (itinerante sau on-line, functiile de conditiile perioadei) pentru medicii practicieni cardiologi, internisti si de medicina generala sau medicina de urgenta (lista poate fi extinsa cu mentionarea tuturor specialitatilor care au in ingrijire acest tip de pacient) precum si in randul personalului secundar (asistente medicale). Aceste cursuri trebuiesc continuate si amplificate ca numar de participanti si teme.
  3. Este importanta continuarea si amplificarea colaborarii cu Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI) in vederea initierii unei serii de cursuri in domeniul ingrijirii pacientului cardiac critic pentru a asigura baza educationala necesara acreditarii Unitatilor de Supraveghere si Tratament Avansat al pacientilor Cardiaci Critici (USTACC). Colaborarea trebuie, evident, extinsa si catre alte societati profesionale conexe si performante (Societatea Română de Nefrologie, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice etc).
  4. Se va avea in vedere dezvoltarea telemedicinei ca instrument de monitorizare la domiciliu a pacientului cu insuficienta cardiaca cronica, valenta importanta a sistemelor moderne de acordare a asistentei medicale, asa cum s-a vazut si in conditiile recentei pandemii.
  5. Se mentine preocuparea de a dezvolta registre nationale permanente referitoare la diagnosticul si abordarea terapeutica a insuficientei cardiace acute si cronice, adaptate provocarilor moderne (protectia datelor personale, pandemie etc). Participarea la studiile clinice, in conditiile limitarilor aduse de evenimente epidemiologice actuale, constituie o preocupare tot mai profunda, inclusiv in cadrul Societatii Europene de Cardiologie.
  6. Initierea si coordonarea redactarii in limba romana a unor publicatii anuale referitoare la progresele diagnostice si terapeutice in insuficienta cardiaca acuta si cronica se constituie intr-un efort necesar pentru clarificarea terminologiei si actualizarea informatiilor care se acumuleaza necontenit.
  7. Este foarte importanta sprijinirea activitatii stiintifice a tinerilor cardiologi in domeniul incitant si ofertant al insuficientei cardiace acute si cronice. Energia si ingeniozitatea lor poate oferi solutii pentru o ingrijire optima a pacientilor cu insuficienta cardiaca acuta si cronica.
  8. Trebuie sa reinitiem programul „CLIC”- “Calitate in Insuficienta Cardiaca” care ar evidentia deficientele dar si avantajele actualului sistem national de ingrijire al acestor pacienti.
  9. Este necesara continuarea campaniei pentru crearea competentei de Cardiolog-Intensivist, obiectiv comun cu GL de Cardiologie de Urgenta, avand in vedere comunicarea cu SRATI si Ministerul Sanatatii.
  10. ... ar fi putut fi decalog dar ... a fost lasat acest ultim punct la dispozitia oricarui membru al Grupului de Lucru de Insuficienta Cardiaca pentru a-l completa cu obiectivul personal care a stat la baza deciziei sale (binevenite) de a fi membru al unui Grup de Lucru dinamic si pragmatic cu obiective clare si realizabile pe termen scurt si mediu.

 

Prof. Dr. Antoniu Octavian Petris

In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: