Ce este si cum se produce infarctul de miocard?
- Infarctul miocardic este o afecțiune acută, extrem de serioasă,care apare prin astuparea (OCLUZIA) uneia dintre arterele coronare.
- Ocluzia se face printr-un cheag de sânge (TROMB) care se dezvoltă foarte rapid la nivelul unei plăci de aterom care se rupe. Astfel, porțiunea de miocard care era irigată de artera coronară respectivă nu mai este alimentată cu sânge, fapt care este urmat de distrugerea progresivă a fibrelor musculare din zona respectivă, proces denumit NECROZĂ.
- Prin urmare prin infarct de miocard se înţelege necroza miocardică indusă de ocluzia bruscă (acută), printr-un tromb, a unei artere coronare.
1. Secțiune printr-o arteră coronară normală.
2. Ateroscleroza: depunere de colesterol pe peretele arterei. Se formează placa de aterom. Placa îngustează lumenul arterei (stenoză).
3. Placa de aterom se rupe
4. La nivelul rupturii se formează un cheag de sânge care poate astupa artera. Se produce un infarct (vezi imaginea urmatoare)
IMPORTANT !
NECROZA (INFARCTUL) POATE FI LIMITATĂ (LIMITAT) !
Necroza NU se produce imediat după ocluzie. Ea debutează după 20 de minute de la ocluzie în centrul zonei de miocard ameninţate și se extinde progresiv, în “pată de ulei”, astfel încât după 4-6 ore cuprinde întreaga arie irigată de coronara ocluzionată.
Înlăturarea precoce (în primele 4-6 ore) a trombusului care a indus ocluzia arterei coronare (“destuparea” arterei) poate conduce la reluarea fluxului de sânge prin această arteră, fapt care conduce la reluarea irigării miocardului aflat în suferinţă (“reperfuzie miocardică”). Drept rezultat, evoluţia necrozei poate fi oprită, iar aria de infarct poate fi limitată.
Prin urmare, șansele unui pacient de a supraviețui și de a se recupera după un infarct depind de rapiditatea cu care trombul care a ocluzionat artera coronară este înlăturat, iar irigarea miocardului este reluată.
Recunoaşterea imediată a semnelor de infarct şi transportul rapid
al pacientului la un spital capabil să efectueze imediat reperfuzia
miocardică sunt condiţiile capitale care trebuie îndeplinite
pentru salvarea vieţii şi recuperarea pacientului !