Centre

Istoric

 

Motivatia infiintarii centrului de cardiologie Iasi

Bolile cardiovasculare reprezinta o importanta cauza de morbiditate si mortalitate in intreaga lume. Daca in tarile din Vestul Europei se constata o tendinta de scadere a incidentei bolilor cardiovasculare, in fostele tari comuniste se remarca o tendinta ingrijoratoare, de crestere a numarului de imbolnaviri si decese datorate bolilor cardiovasculare.

In Romania ultimilor ani doua treimi din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, iar mortalitatea determinata de acestea are cea mai inalta rata anuala de crestere din Europa (7% la barbati si 5% la femei). Din acest punct de vedere Romania se situeaza mult inaintea altor tari din Estul Europei.

In aceste conditii, la inceputul anilor 90, a aparut clar necesitatea infiintarii unor institutii medicale specializate, care sa asigure o asistenta cardiologica de inalt nivel - centrele de cardiologie. Aceasta s-a realizat, fie prin transformarea unor structuri medicale deja existente, cum a fost cazul centrelor din Bucuresti sau Targu Mures, fie prin infiintarea unor institutii noi, cum a fost cazul centrelor din Timisoara si Targu Mures.

Analizand evolutia mortalitatii cardiovasculare din Moldova, o zona cu 5 milioane locuitori, cuprinzand judetele Iasi, Botosani, Suceava, Vaslui, Neamt, Bacau, Vrancea si Galati s-a constatat o crestere de 2,2 ori, adica de la 279,8 decese/100.000 locuitori la 612,0 decese/100.000 locuitori intr-o perioada de 30 ani (intre 1960 si 2000). In mod firesc se impunea infiintarea unui centru care sa asigure asistenta cardiologica de inalt nivel pentru aceasta populatie, respectiv infiintarea Centrului de Cardiologie Iasi.

La initiativa Prof.dr. h.c. George I.M. Georgescu s-a realizat un studiu de pre-fezabilitate (1992 - 1993), apoi demersurile preliminare (1993-1994) urmate de infiintarea Centrului de Cardiologie Iasi, prin Hotararea Guvernului Romaniei nr.174 din 27.03.1995 si numirea directorului, in persoana Prof. dr. George I.M. Georgescu in 01.06.1995.

Drumul de la decizia de infiintare a institutiei si pana la punerea sa in practica a fost destul de dificil. Dupa 2 ani, timp in care s-au efectuat partial amenajarile necesare, la 01.06.1997 si-a inceput activitatea Clinica de Cardiologie Medicala, Unitatea de Terapie Intensiva Coronarieni, Ambulatoriul de specialitate, o buna parte din laboratoare. Amenajarile si modernizarile necesare functionarii unui spital modern au continuat in mod constant astfel ca In 10.01.1998 a inceput sa functioneze Compartimentul de Cardiologie Invaziva, iar in 12.04.2000 a demarat activitatea in Sectia de Chirurgie Cardiovasculara, probabil una dintre cele mai moderne si mai bine dotate unitati de acest fel din Romania la momentul respectiv. Inaugurarea oficiala a Centrului de Cardiologie a avut loc in 24.01.2002 in prezenta Presedintelui Romaniei, Ion Iliescu si a ambasadorului Statelor Unite ale Americii in Romania, Dl. Michael Guest.

In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: