Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun (inițiativă lansată de Organizația Mondială a Sănătății în anul 1987), Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii, aflate mereu în prima linie în lupta pentru combaterea fumatului în România, lansează un nou apel către autorități și public : Tutunul distruge inimi !
În fiecare zi, 70 de români mor ca urmare a efectelor nocive ale fumatului. Aceasta înseamnă aproximativ 30.000 de decese în fiecare an. Fumatul omoară în special prin cancer pulmonar (85% dintre cancerele pulmonare sunt cauzate de acest drog) și prin boli cardiovasculare (fumatul fiind factorul de risc numărul 1 pentru infarctul de miocard). Drept urmare, speranța de viață a fumătorilor este cu 10 ani mai redusă comparativ cu cea a nefumătorilor. Se apreciază că în România, din totalul anilor potenţiali de viaţă sănătoasă pierduţi prin diverse dizabilități sau decese premature, 13% se datorează dezechilibrelor grave induse de fumat.
Conform Eurobarometrului 2017, realizat de Comisia Europeană, în România consumul de tutun se menține încă relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% în rândul celor cu vârsta de peste 15 ani, aproape de media europeana (26%). În rândul bărbaţilor, prevalenţa este de 38%, iar în rândul femeilor de 19%. România se situează pe locul 9 în Uniunea Europeană, alături de Cipru, Austria, Slovenia si Spania. Deși fumează mai puțin decât grecii (37%), bulgarii și francezii (36%), românii consumă considerabil mai mult tutun decât suedezii (7%) și englezii (17%). Extrem de îngrijorătoare apare creșterea numărului de fumători în rândul tinerilor. Conform acestui raport, procentul tinerilor fumători, respectiv cei din categoria de vârstă 15 - 24 de ani, a crescut de la 25 în 2014, la 29 în 2017. La rândul său, un studiu efectuat de IRES în ianuarie 2016 a suprins faptul că 82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, iar nu mai puțin de 49% au început să fumeze înainte de vârsta majoratului.
«Fumatul este un drog care, la fel ca și drogurile interzise, dă dependență și omoară» . Dependența indusă de fumat este atât de puternică, încât puțini sunt aceia care reușesc sa renunțe la acest drog. Același studiu IRES sublinia faptul că aproape o treime dintre cei care au încercat să înceteze să fumeze au reușit acest lucru pentru mai puțin de o săptămână.
«În ciuda evoluţiei pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte ţări europene, situând ţara noastră pe primele locuri în topul adolescenţilor care fumează. Si nu ne limitam doar la fumat - în orice formă ar fi consumat, tutunul distruge inimi și vieți », a declarat Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie.
« În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători », potrivit Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președinte al Societății Române de Pneumologie. «Tabagismul și dependența de fumat sunt considerate o boală cronică și nu un stil de viață. Din acest motiv, intervenția de prevenție trebuie dublată de un tratament optim al dependenței de nicotină. În fiecare zi, în România, fumatul cauzează 70 de decese, iar 42.000 de oameni suferă complicații provocate de tutun ».
Iată de ce astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun (inițiativă lansată de Organizația Mondială a Sănătății în anul 1987), Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii, aflate mereu în prima linie în lupta pentru combaterea fumatului în România, lansează un nou apel către autorități și public : Tutunul distruge inimi !
« Studiile independente demonstrează fără dubiu că tutunul este unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea publică și un factor de risc major. Avem obligația morală de a crea împreună un mediu care să favorizeze opțiunea românilor de a rămâne nefumători! Avem nevoie de reglementări legislative care să îi protejeze pe nefumători și să-i încurajeze și pe fumători să regăsească un stil de viață sănătos. Vrem ca fiecare dintre noi să devină un « ambasador » al unei lumi fără tutun. Să începem cu ziua de 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun, pentru a ne demonstra nouă înșine că ținem la inima, la viața și la sănătatea noastră! », a declarat Prof. Dr. Florin Mihălțan, inițiatorul evenimentului.
Este datoria noastra de a atrage atentia asupra faptului ca « Fumatul este principala cauză de deces CARE POATE FI PREVENITA” - concluzia pe care Organizației Mondiale a Sănătății o lansa înca din 2009!
În acest context, România a înregistrat progrese semnificative în ultimii doi ani, ca urmare nemijlocită a implementării Legii nr. 15/2016 de interzicere a fumatului în spațiile publice închise. Conform rezultatelor Eurobarometrului 2017, expunerea la fumul de tutun în baruri a scăzut cu 69% (de la 80% la 11%), iar în restaurante a scăzut cu 53% (de la 59% la 6%), determinând un salt important al României, de 12 poziții, de pe locul 19 pe locul 7, în clasamentul european al politicilor de control al tutunului — Scala Europeană de control al tutunului. Efectele directe ale acestei politici au apărut rapid, la fel ca în celelalte țări care au adoptat legi similare.
«Astfel, dupa numai 6 luni de la implementarea legii, numărul de cazuri internate a scăzut cu procente intre 5,4% si 11,5% (pentru boli cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale) si cu 2% pana la 5% ( pt exacerbarile BPOC, ale astmului si infectii respiratorii superioare), iar numarul de cazuri spitalizate pentru acutizari cauzate de fumat a scazut cu 2000 cazuri la adulti si 700 la copii », arată Prof. Dr. Florin Mihaltan. (Conform cifrelor comunicate de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar)
Românii sunt, în marea lor majoritate, de acord cu măsuri mai restrictive de reducere a consumului de tutun, măsuri adresate în special descurajării debutului fumatului: interzicerea utilizării țigării eletronice în aceleași locuri în care este interzis consumul de tigări (59%), etichetare uniformă (54%).
“Acum, în 2018, ne confruntăm cu promovarea ostentativă a noilor produse din tutun: țigara electronică și tutunul încălzit, prezentate ca fiind „mai puțin nocive decât țigările clasice”. În fața acestei adevărate agresiuni fără precedent, ale cărei victime sunt în special copiii și tinerii, poziția Societății Române de Cardiologie, a Societății Române de Pneumologie și a Fundației Române a Inimii rămâne neschimbată: orice produs care atentează la sănătatea publică, indiferent de gradul său de nocivitate, trebuie combătut, iar statul, autoritățile trebuie să-și onoreze datoria Constituționala de garantare a dreptului la sănătate a cetățenilor României”.
În acest context, solicităm, din nou, modificările legislative care să soluționeze situaţia de "urgenţă de sănătate publică" reprezentată de consumul de tutun în România, în special în rândul adolescenţilor şi tinerilor, modificări pe care le-am propus într-o dezbatere care a avut loc recent la Palatul Parlamentului, la care au participat membrii Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și Senatul României.
Aceste solicitări sunt propuse de Inițiativa 2035 - Generația fără fumat, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii făcând parte din asociațiile membre ale inițiativei.
Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Societatea Romana de Cardiologie
Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Societatea Romana de Pneumologie
Prof. Dr. Florin Mihaltan, Societatea Romana de Pneumologie
Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, Fundatia Romana a Inimii