Ziua Mondială a Inimii este marcată pe plan internaţional în 29 septembrie. Acesta este un moment important pentru a reaminti că, din păcate, în România, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces, cu un nivel al mortalităţii mult mai ridicat decât media europeană. Peste 140.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând aproape 60% din totalul deceselor înregistrate.
Estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special din cauza persistentei factorilor de risc cardiovascular: fumat , hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, sedentarism, obezitate.
Grav este că incidenţa bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor tinere a crescut.
„Având în vedere impactul socio-economic al acestei patologii, implicarea constantă şi coerentă a autorităţilor în programele de tratament şi mai ales de prevenţie, rămâne esenţială”, a declarat Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie
„Este datoria noastră, a tuturor celor ce activăm în serviciile medicale şi de învăţământ, în mişcarea sportivă, și în mass-media sau în lumea politică, să asigurăm informarea corectă a populaţiei privind factorii de risc şi să susţinem măsuri care să promoveze un stil de viaţă şi alimentar sănătos. Lipsa unor programe eficiente de prevenţie explică speranţa mai scăzută de viaţă a românilor comparativ cu cetăţenii altor ţări. Prevenţia nu se face cu tehnică de ultimă oră, ci cu programe educaţionale în care trebuie permanent implicaţi experţii societăţilor profesionale şi factorii de decizie”, a declarat Prof. Dr. Ioan Mircea Coman, Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
Ziua Mondială a Inimii de anul acesta este un moment propice pentru a reaminti importanta luptei împotriva tabagismului, în condiţiile în care se împlinesc şase luni de la adoptarea Legii nr. 15/2016 care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise.
Fumatul a reprezentat dintotdeauna o problemă majoră de sănătate publică, atât în rândul populaţiei fumătoare, cât şi în rândul celor expuşi pasiv. În acest context, comunitatea cardiologilor din România consideră că adoptarea acestei legi şi respectarea prevederilor ei actuale este, cu certitudine, un mare câştig pentru populaţia României.