Compartimente

Pentru locatia Centrului de Cardiologie au fost repartizate etajele 4, 5 si 6 din cladirea Spitalului Clinic nr. 2 "C.I. Parhon".

Structura Centrului de Cardiologie Iasi cuprinde compartimente pentru evaluarea si ingrijirea pacientilor, laboratoare pentru efectuarea investigatiilor de specialitate, sali de operatie si un sector administrativ; dupa cum urmeaza:

  • Ambulatoriul de Cardiologie
  • Clinica de cardiologie medicala: 80 paturi
    din care Unitatea de terapie intensiva coronarieni: 20 paturi
  • Sectia clinica de chirurgie cardiovasculara: 35 paturi
  • Sectia de anestezie si terapie intensiva: 15 paturi
  • Laboratoarele clinice de explorari functionale:
    - electrocardiografie
    - monitorizare Holter si a tensiunii arteriale
    - teste de efort
    - ecocardiografie
    - electrofiziologie
    - cardiologie interventionala
  • Laboratoare clinice de analize medicale
    - hematologie
    - biochimie
    - bacteriologie
  • Laboratorul clinic de radiologie si imagistica
  • Laboratorul clinic de anatomie patologica
  • Blocul operator
    (2 sali de operatie si o a treia sala in curs de amenajare)
  • Punct de transfuzie
  • Statie de sterilizare
  • Farmacie
  • Compartiment de cercetare
  • Administratie si aparat functional

Sectia Clinica de Cardiologie Medicala functioneaza cu 60 paturi repartizate pe 6 saloane si 4 rezerve. Pacientii internati beneficiaza de atenta ingrijire a intregului personal medical superior, mediu sau auxiliar.

Stabilirea unor diagnostice cat mai precise este posibila datorita aparaturii de inalta performanta cu care sunt dotate laboratoarele paraclinice.

Laboratorul de electrocardiografie este dotat cu aparatura de inalta precizie. Aici se efectueaza atat electrocardiografia de rutina, cat si diverse teste diagnostice pentru cardiopatia ischemica cu sau pentru diagnosticul diverselor aritmii cardiace.

In cadrul laboratorului de monitorizare Holter - ECG cu ajutorul unei aparaturi moderne (7 unitati Holter si un computer pentru interpretarea rezultatelor), se analizeaza electrocardiograma pacientului in inregistrare continua de 24 ore. Este o metoda extrem de utila si mult uzitata in stabilirea diagnosticului diverselor aritmii, cat si in evaluarea controlului terapeutic al acestora.

Laboratorul de testare la efort functioneaza cu un sistem de cicloergometru si un covor rulant care ofera posibilitatea monitorizarii electrocardiogramei, frecventa cardiaca, tensiunea arteriala pe toata durata testului. Zilnic se efectueaza numeroase teste de diagnostic cu indicatii si evaluare prognostica pe termen lung a pacientilor cu indicatii pentru proceduri terapeutice invazive de revascularizari coronariene pentru cazurile care au suferit un IMA sau au beneficiat de terapia de revascularizare miocardica, prin PTCA sau CAB.

Acest sistem asigura si efectuarea de probe functionale respiratorii, necesare la numerosi pacienti cu afectiuni ale aparatului respirator, utile pentru stabilirea unei conduite terapeutice pre/postoperatorii.

Imagistica ultrasonografica este asigurata de trei ecografe, repartizate in doua laboratoare si in Unitatea de Terapie Intensiva pentru Coronarieni.

Dotarea mentionata este folosita in scop diagnostic, atat pentru asistenta medicala cat si in cercetarea stiintifica, in Centrul di Cardiologie Iasi fiind utilizate toate tehnicile de ecografie avansata practicate in prezent, cum ar fi ecocardiografia transtoracica si transesofagiana, ecografia de stress, ecografia Doppler si Doppler tisular, ecografia cu contrast.

Laboratorul de radiologie asigura completarea investigatiilor imagistice necesare atat sustinerii unui diagnostic de acuratete, cat si supravegherii evolutiei starii pacientilor pe durata spitalizarii.

Laboratorul de biochimie, cat si cel de hematologie sunt dotate cu sisteme automate de analiza cantitativa si calitativa a parametrilor biologici, iar utilizarea acestor metode standardizate de evaluare hemobiologica si biochimica asigura acuratetea si eficacitatea actelor diagnostice si terapeutice.

Unitatea de terapie intensiva pentru stari critice cardiovasculare si pacienti coronarieni este "zona fierbinte" si colecteaza toate cazurile urgente care necesita o supraveghere permanenta si o conduita terapeutica agresiva. Cele 20 de paturi ale unitatii sunt dotate cu echipamente de monitorizare continua, prin metode invazive si noninvazive, a functiilor vitale. Supravegherea pacientilor este centralizata, facand astfel posibila interventia rapida a personalului medical in toate starile critice.

In anul 2003 unitatea a primit in dotare aparatura medicala de inalta performanta in valoare de 1.400.000 USD, printre care si un sistem de cateterism cardiac si angiografie.

In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: