Scop si activitate
„ A fi împreună este un început, a rămâne împreună este un
progres, a lucra împreună este un succes .”
Henry Ford
Grupul de lucru Hipertensiune Arterială își propune ca, împreună cu conducerea Societății Române de Cardiologie, să continue și să dezvolte activitatea derulată până în prezent și să deschidă noi direcții de colaborare și cercetare.
EDUCAŢIA MEDICALĂ CONTINUĂ
Cursuri de educație medicală continuă pentru medici
Vom organiza două cursuri pe an – unul exclusiv de către noi și unul în colaborare cu alte grupuri de lucru ale Societăţii Române de Cardiologie, care să reunească medici din cât mai multe specialități care se confruntă cu hipertensiunea arterială care este unul dintre cei mai importanți contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară, în lume și la noi în țară.
În acest scop am lansat cursul ATENA – ATitudine practică în Evaluarea și Normalizarea tensiunii Arteriale la pacientul hipertensiv. După cum reiese și din titlul ales, ne propunem să devenim mai înțelepți în abordarea pacienților cu hipertensiunea arterială (HTA) - o patologie cu care ne confruntăm atât de frecvent în practică. Știm că înțelepciunea se câștigă prin experiență – pe care dorim să o împărtășim cu participanții la curs și prin dialog constructiv. Din acest motiv temele pe care le vom aduce în discuție se vor orienta asupra aspectelor concrete din activitatea clincă de îngrijire a pacienților hipertensivi. Ne vom referi la dileme și provocări, dar și la erori și prejudecăți în diagnosticarea și tratarea HTA. Nu în ultimul rând, am alocat un interval de timp dedicat, în cursul căruia să dezbatem cazuri clinice și probleme specifice locale de îngrijire a pacienților hipertensivi pe care medicii participanți doresc să le aducă în discuție.
Organizarea sesiunilor dedicate grupului de lucru în cadrul manifestărilor naționale ale SRC: Conferința de Primăvară și Congresul Național de Cardiologie
În cadrul acestor manifestări vom propune teme de mare actualitate referitoare la HTA care să releve direcțiile noi de cercetare din acest domeniu și soluțiile de combatere ale “impactului devastator global” pe care îl are acestă patologie, după cum a afirmat în anul 2023 președintele OMS - Tedros Ghebreyesus - la cea de a 78-a Adunare Generală a Națiunilor Unite.
În mod particular, ne dorim să includem în programul acestor manifestări ateliere de lucru dedicate evaluării afectării de organ mediată de hipertensiunea arterială sau de interpretare a diverselor metode de măsurare a tensiunii arteriale, inclusiv a celor nou apărute în era digitală. Ne dorim ca la fiecare dintre aceste manifestări să ne bucurăm și de prezența unei personalități din afara țarii implicată în cercetarea clinică sau fundamentală a acestei patologii.
Elaborarea unor ghiduri de bună practică medicală pentru îngrijirea pacientului hipertensiv cu patologii sau situații fiziologice speciale.
Vom colabora în acest sens cu societăți naționale de obstetrică-ginecologie, neurologie, nefrologie sau medicină de familie pentru a realiza împreună documente sintetice de monitorizare și tratament al hipertensiunii arteriale în sarcină, la pacientul cu accident vascular cerebral sau la cei cu boală cronică de rinichi. Aceste recomandări vor fi puse la dispoziția medicilor prin site-urile Societății Române de Cardiologie și ale societăților științifice care au contribuit la realizarea lor.
Redactarea unui newsletter bianual
De două ori pe an vom redacta un newsletter al Grupului de lucru „Hipertensiune arterială” în care vom include informații cu privire la activitățile grupului de lucru, dar și referiri la cele mai recente ghiduri sau articole de tip ʺposition paperʺ sau ʺup-to-dateʺ publicate în literatura de specialitate. Acesta va fi încărcat pe site-ul Societății Române de Cardiologie și în rețelele de socializare ale grupului de lucru, va fi publicat in Infocard și va fi furnizat și prin email membrilor grupului nostru de lucru.
Link-uri utile de educație medicală continuă
https://www.escardio.org/Councils/Council-on-Hypertension-(CHT)/Education
https://www.eshonline.org/online-education/e-learning/
https://www.eshonline.org/guidelines/blood-pressure-monitoring/
ACTIVITĂȚI DE INFORMARE A POPULAȚIEI CU PRIVIRE LA DIAGONOSTICAREA ȘI TRATAREA CORECTĂ A HIPERTENSIUNII ARTERIALE
În pofida unei creșterii continue a conștientizării HTA și ponderii de pacienți tratați rata de control a valorilor tensionale rămâne încă inacceptabil de scăzută, fapt denumit de unii autori ʺparadoxul hipertensiunii arterialeʺ. Ne vom implica în activități de sensibilizare a populației generale față de efectele hipertensiunii arteriale asupra stării de sănătate și de creștere a aderenței la tratament. În egală măsură este timpul să analizăm și fenomenul de “inerție” în procesul de tratare a pacienților cu hipertensiune arterială. Pentru a îndeplini acest obiectiv vom colabora cu Fundația Inimii pentru acțiunile de prevenție a bolilor cardiovasculare și ne vom ralia la inițiativele organizaților științifice internaționale care luptă împotriva prevalenței crescute și controlului terapeutic deficitar al hipertensiunii arteriale precum Societatea Europeană de cardiologie, Societatea Europeană de Hipertensiune Arterială, Societatea Internațională de Hipertensiune Arterială și Liga Mondială de Hipertensiune.
Vom contribui la difuzarea de informații utile pentru pacienți prin intermediul mass media şi al reţelelor de socializare asupra necesității de diagnosticare precoce a HTA, a consecințelor nefaste ale acesteia, cât şi a importanţei tratamentului corect, rapid şi pe termen lung a HTA. Continuăm campaniile deja lansate de Societatea Română de Cardiologie: ʺPentru că așa spun euʺ (https://www.pentrucaasaspuneu.ro/) și cea ʺPentru o inimă sănătoasăʺ (https://www.cardioportal.ro/pdf/Hipertensiunea%20Arteriala.pdf)
Vom organiza astfel de evenimente educaționale adresate populației generale în special cu ocazia zilei dedicate conștientizării riscurilor asociate acestei patologii: 17 mai – Ziua Internațională a HTA.
Vom re-înnoii materialele educaționale schematice pentru eficientizarea urmăririi pacientului hipertensiv (jurnal de automonitorizare a TA, recomandări pentru pacientul hipertensiv, scheme de tratament adaptate la comorbiditățile frecvente, scheme de diagnostic a afectării de organ țintă mediată de HTA), ce vor fi distribuite atât online (rețele de socializare, spații web destinate educației pentru hipertensiune arterială – www.hipertensiuneamea.ro, accesibile direct sau prin intermediul Cardioportal), cât și prin cabinetele de medicină de familie.
ACTIVITATEA DE CERECETARE
Înaintarea spre dezbatere și aprobare către membrii grupului de lucru și conducerii SRC a unor proiecte precum:
- Un registru al urgențelor hipertensive;
- Un registru al hipertensiunii arteriale în sarcină și lăuzie;
- Un studiu de analiză a cauzelor de hipertensiune arterială secundară – particularizat la populația din România și efectuat prin aplicarea unor metode actuale de screening.
Sprijinirea tinerilor cu interes clinic și de cercetare pentru hipertensiunea arterială prin demararea proiectului ʺBursa tânărului hipertensiologʺ în colaborare cu societății științifice internaționale de profil care să permită unui tânăr medic să viziteze un centru de excelență de HTA.
In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: