Societatea Romana de Cardiologie, in lupta continua cu bolile cardiovasculare, a incheiat si are in plan incheierea de parteneriate cu diferite entitati pentru atingerea unui scop comun: cresterea calitatii vietii si reducerea numarului de afectiuni de natura cardiaca inregistrate anual in Romania.
Astfel, primele parteneriate s-au semnat deja cu Societatea Romana de Pneumologie - parteneriat destinat luptei impotriva fumatului, cu Federatia Asociatiilor Studentilor Medicinisti din Romania si cu Ministerul Sanatatii.
"De-a lungul anilor, colaborarile dintre Societatea de Cardiologie si Societatea de Pneumologie au crescut exponential odata cu inmultirea prezentelor la congresele nationale. Concomitent, la Forumul de Preventie am debutat cu primele reactii in domeniul politicilor de control al tabagismului din Romania factor cauzal si de risc comun atat pentru afectiunile cardiovasculare cat si pentru cele respiratorii. In conditiile in care avem „dusmani” comuni reprezentati de fumat, poluare, alimentatie necorespunzatoare, dar si unele comorbiditati agravante pentru patologiile din cele doua specialitati, puterea reactiilor medicale ale celor doua societati va sta in crearea de parteneriate in conlucrare. In acest sens, am parafat acest parteneriat care va permite pe viitor coordonarea si concentrarea actiunilor noastre in asa fel incat pe viitor sa contribuim decisiv la diminuarea expunerii fumatorului pasiv, scaderea prevalentei fumatorilor activi si inlaturarea altor factori importanti pentru sanatatea plamanilor si a aparatului cardiovascular", a declarat prof dr Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
"Si Ministerul Sanatatii doreste sa se implice si sa sprijine acest demers. Prin urmare, anuntam si noi incheierea parteneriatului cu Societatea Romana de Cardiologie. Apreciez activitatea desfasurata de SRC, in parteneriat cu celelalte societati. Si, daca sunt optimist cu privire la realizarile viitoare, este pentru ca am un motiv intemeiat: s-au facut foarte multe lucruri pana prezent. Drept urmare, sunt convins ca se vor face multe si de acum incolo", precizeaza prof.dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatati
Conform obiectivelor conducerii SRC, urmeaza si incheierea altor parteneriate cu Asociatia Pacientilor, Ministerul Educatiei si Ministerul Tineretului si Sportului.
"Cred cu tarie ca tot efortul de investiție trebuie făcut în școală și în studenție, cu educație intensivă, obsesiv bazată pe programe naționale, împreună cu Ministerul Sănătății, al Educației și Sporturilor. Programe bazate pe expertiza profesioniștilor. Așa poți să speri că în câțiva ani vei avea alte generații, cu altă mentalitate. Altfel, sunt doar picături într-un ocean, cu efect zero. Adică pierdere de timp și cheltuială inutilă", susține dr Tatu-Chițoiu.